• Forsiden
  • Vidensbank
  • Domæne, webhotel, hjemmeside?

Hvad er domæne, webhotel og hjemmeside?

Vi oplever ofte, at kunder ikke altid har helt styr på de forskellige grundlæggende begreber, der er, når man skal have oprettet en hjemmeside. Her vil vi kort gennemgå dem overordnet og derved forklare, hvordan din hjemmeside bliver vist.

De tre grundlæggende begreber er domænenavn, webhotel og hjemmeside.

Domænenavn

Et domænenavn er fx www.toolmaster.dk. Dette skriver en bruger i adressefeltet i sin internetbrowser for at se din hjemmeside. Domænenavnet skal pege på dit webhotel, hvor hjemmesiden er placeret.

Når man skriver et domænenavn, svarer det i virkeligheden til at skrive en IP-adresse på den hjemmeside, man gerne vil se. Domænet er derved en stedfortræder for en IP-adresse. Domænenavne kun er opfundet, fordi det er langt lettere at huske end IP-adressen.
Fx er det lettere at huske på:

  • Google.dk end IP adressen 173.194.69.94
  • Dr.dk end IP adressen 159.20.6.6

Det betyder også, at hvis du skrev en af disse IP adresser ind i internetbrowserens adressefelt, som skrev du et domæne, vil du komme til den rigtige hjemmeside. Man bestemmer selv via DNS hvilken IP-adressen domænet skal pege på. IP’en peger oftest på webhotellet hvor hjemmesiden er placeret.

Hvert land har deres egen administration af deres domæner. Det er fx danske ”DK-Hostmaster” (www.dk-hostmaster.dk) der styrer alle .dk domæner. Det som står efter domænenavnet (fx .dk og .com), kalder man for et TLD (Top Level Domain). Når man køber et webhotel, kan man samtidig købe et domæne, og derved er de fleste webhoteller en slags mellemmand. For at styre et domæne og pege det på et webhotel, skal man styre domænets DNS.

Man kan godt nøjes med at registrere/eje et domæne, uden at bruge det til hverken hjemmeside eller e-mail!

Det valgte domæne bestemmer adressen på din hjemmeside. Det bestemmer også navnet på tilhørende e-mails, hvis du ønsker at bruge dette. Du bestemmer helt selv, hvor mange samt hvilke e-mailadresser, du ønsker. Du kan derfor selv bestemme modtager navn – dvs. hvad der skal stå foran @mit-domæne.dk (fx mitnavn@mit-domæne.dk).

Webhotel

Et webhotel, er det sted, hvor din hjemmeside rent fysisk, er placeret og styres fra. Det er derfor det sted, som dit domæne peger på, for at hjemmesiden kan vises.

Et webhotel er i virkeligheden blot en normal computer, hvis eneste formål er at vise hjemmesider og derfor er tændt og sat til internettet 24 timer i døgnet. I stedet for ordet computer, bruger man ordet ”server”, da maskinen altid er tændt, og yderligere kun har til opgave at ”servicere” andre.

Der er MEGET stor forskel på webhotellers kvalitet. Her tænkes i sær på de tre vigtigste punkter, nemlig sikkerheden, hastigheden samt mulighederne/værktøjerne. Pris følger desværre ikke kvalitet, selvom den kan være en god indikator. Toolmaster.dk hjælper gerne med at finde det helt rigtige webhotel til jeres løsning.

Har I allerede et webhotel, men I er i tvivl, om det er godt nok på den tekniske front, kan I undersøge dette ved at bruge vores test, som findes her.

Skifter man webhotel, skal domænet ”redelegeres”. Det betyder, at der hos DK-Hostmaster skal peges på det nye webhotels placering (IP).

Hjemmeside

En hjemmeside består af en lang række tekniske filer, billeder, designs samt oftest en tilhørende database som alt indhold gemmes i. En hjemmeside er med andre ord hverken domæne eller webhotellet (hvor hjemmesiden er placeret). Derimod er hjemmesiden alt det indhold, de besøgende ser, når de har fundet vej til din hjemmeside på webhotellet ved hjælp af domænet.

Man kan lave sin hjemmeside i et professionelt CMS-system som fx Joomla. Et CMS som Joomla giver brugeren mulighed for at styre hjemmesidens indhold via en internetbrowser, uden at have teknisk forståelse. Med andre ord er et CMS en slags applikation/system, der bliver til selve hjemmesiden. Dette installeres på webhotellet.

Sammenhængen mellem domæne, webhotel og hjemmeside kort fortalt

Den korte version er at en besøgende skriver dit domænenavn i deres browser. Da domænenavnet peger på dit webhotel, sendes den besøgende videre hertil. Når den besøgende med internetbrowseren ankommer til dit webhotel, bliver de præsenteret for din hjemmeside, der ligger placeret på webhotellet.

Kort fortalt: Domæne => Webhotel => Hjemmeside.

Kontakt Toolmaster.dk hvis I ønsker hjælp til indkøb og opsætning af enten domæne, webhotel eller en professionel hjemmeside.

Udskriv Email

Åbningstider

Ring på telefon 2623 5224 inden for følgende tidsrum:

Mandag-Fredag: 09.00 til 16.00
Weekend: Lukket

Eller skriv os en e-mail på: 
info@toolmaster.dk

Om Toolmaster.dk

Toolmaster.dk er et Full-Service Joomla CMS webbureau med over 18 års erfaring.
Vi ligger i København. Vi blev etableret i 2004 og har arbejdet med Joomla CMS fra starten.
Vi tilbyder stort set alt inden for webløsninger, webshops og online markedsføring.

Vi støtter

Sponsor af den årlige danske
Er også med i selve bestyrelsen.